Sukuviesti n:o 37

Olavi ja Kaisa Pesso, Kari (vas), Kalervo, Merja ja Ulla-Maija

 

KOTISIIVU

Lapsuuden perheessäni ja vanhempieni kotiseudulla Alastarolla pullaviipale oli pullasiivu. Ja kun en kotisivua ole koskaan perustanut, olkoot tämä pieni kirjoitus Kotisiivu.

Asumme parinkymmenen omakotitaloissa vietetyn vuoden jälkeen mieheni kera aivan Turun keskustassa. Liikenne jyrisee ulkona ja kissat marisevat sisällä! (Pienempi tosin meni verkkojensa läpi kesällä täältä viidennestä parvekkeelta alas. Vain kulmahammas hävisi retkellä ja takajalassakaan ei kuvissa näkynyt pahempaa.)

Teen kävelymatkan päässä työpaikallani asiakaspalvelutyötä farmaseuttina ja arkivapainani käyn hoitokodeissa vanhempiani katsomassa, bussilla tai pyörällä. Muutoin illalla ompelen tahi ainakin luen, osan ruotsiksi, (Ahvenanmaalla aikanaan opittua).Nyt syksyllä lupaan kyllä vain kävellä jokirantoja. Huolimatta paria Kinopalatsin oopperataltioinneissa käymistäni koen olevani vähän maalaisempaa sukuhaaraa, vasta vanhempani tulleet taajamiin työn perässä.

Pitäisi kertoa jotain ns. Pesson sukuhaarasta, kerron ihan omasta ja vain omasta näkökulmastani nyt vaikka edesmenneestä Olavi-pappastani, Olavi Pessosta joka teki työtä maanviljelijänä (n.100 hehtaarin tilalla, jossa puolet metsää ja puolet peltoa, lähinnä viljatila. Olavi oli sodassa mukana, palasi ulkoisesti ehjänä. Jäi leskeksi suhteellisen nuorena yli 50v. Kun maataloon Einon taloon ei löytynyt jatkajaa, tila myytiin. Olavi-pappa muutti joskus 70-luvulla minun lapsuuden perheeni Ojaloiden (vanhempani, Ulla-Maija ja Kauko) perässä Turun seudulle, mutta Lietoon noin 10 vuodeksi ennen paluutaan Alastarolle. (Me olimme muuttaneet Perniön muutaman vuoden jälkeen Kaarinaan.)
Olavi oli toisaalta kovin yksinäinen omakotitalossaan, toisaalta hänellä oli kyky jutella vieraiden ihmisten kanssa. Sitä ominaisuutta sukulaiset toisinaan toruivatkin, mutta käydessään sotaveteraanien kuntoutuksissa hän aina tutustui ihmisiin helposti. Kuulemma tanssikin siellä kovasti. Minua hän ollessani yli parikymppinen kuljetteli sukukokouksissa mukana, kävimme Humppilassa ja Urjalassakin, ainakin joku niistä oli Lähti-kantasuvun kokous. Muistan kun hän oli vaihtanut autoon, jossa viisi vaihdetta, miten pisti minut ohittamaan ja neuvoi vaihtamaan peräti viitoselle. Pelkäsin vähän, kun en ole koskaan oikein opetellut kunnolla autoa ajamaan, mutta hänessä oli impulsiivisuutta ja rallihenkeä pikkasen. Kuulin joskus, että oli nuorena ollut hyvä piirtämään ja haikaillut merille lähtöä, jonka vanhemmat olivat kyllä kieltäneet tai jotain. Minulle hän oli lämmin ja innostava pappa vuosina, jolloin asui Turun seudulla; olinhan ensimmäinen lapsenlapsi. Ollessani puutarhatöissä Liedossa asuin hänen luonaan vähän aikaa. Samoin ylioppilaskeväänäni muistan paistaneeni munkkeja, minä, joka en helpolla leivo! (Mieheni leipoo juurileipää koneellaan…)

Ja myöhemmillä päivillä Olavi avioitui vielä jotain 80-vuotiaana Soilin kanssa Alastarolla, Soili huolehti hänestä loppuun asti.

Heidi Honkanen
Sukuseuran uusi puheenjohtaja

 

UUDET TUULET

Mäkimattilan Suku ry on siirtynyt digitaaliseen aikaan. Sukuseuran nettisivut löytyvät nyt osoitteesta www.makimattila.net. Tämä on viimeinen laajalla jakelulla lähetettävä paperinen sukuviesti. Jatkossa sukuviestit julkaistaan nettisivuillamme ja lähetetään sähköpostilla niille, jotka ovat liittyneet postituslistallemme. Näin säästämme postituskuluissa ja voimme lähettää viestejä useamminkin kuin kaksi kertaa vuodessa. Kehotankin Sinua liittymään sähköpostilistallemme. Se käy helposti kirjoittamalla sähköpostiosoitteesi nettisivujemme etusivulla löytyvään kohtaan ”Liity postituslistalle!” ja painamalla ”Liity”. Saat tämän jälkeen vahvistusviestin antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Klikkaamalla viestistä löytyvää linkkiä vahvistat liittymisesi ja olet mukana jakelussa. Mikäli et saa vahvistusviestiä, kannattaa tarkistaa roskapostikansio ja lisätä suku@makimattila.net omaan osoitekirjaan. Sivumme viestiliikenne on salattu, joten sähköpostiosoitteesi ei vuoda ulkopuolisille. Voit myöhemmin halutessasi myös aina poistua jakelusta, ellet enää halua vastaanottaa viestejä.

Mikäli sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, voit tilata paperisen sukuviestin Heidi Honkaselta (Puh. 045 2132103).

Uudet logot on suunnitellut Maria Mäkimattila. Teema on otettu Antti Mäkimattilan M-kirjaimesta.

Nettisivuiltamme löytyy suvun historiaa, sukuseuran säännöt, hallituksen kokoonpano ja tiedot jäsenmaksun suorittamista varten (muistathan maksaa, jos tämän kauden maksu on vielä suorittamatta, sillä näillä varoilla ylläpidetään sukuseuran toimintaa ja nettisivuja), sukuviestit, pöytäkirjat ja tietoa tapahtumista. Kuten seuran säännöissä todetaan, ”Sukuseuran tarkoituksena on selvittää suvun vaiheita ja historiaa, vaalia suvun perinteitä ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta jäsenten keskuudessa.” Mikäli järjestät tapahtuman ja toivot sinne myös sukulaisia paikalle, haluat kertoa itsestäsi tai sukuumme liittyvistä ihmisistä/tapahtumista, perheeseesi on syntynyt uusia pienokaisia tai keskuudestamme on poistunut suvun jäseniä, haluat korjata/täydentää sivuilta löytyviä tietoja jne., voit kirjoittaa viestin osoitteeseen suku@makimattila.net ja liittää siihen myös valokuvia halutessasi. Nämä voidaan sitten julkaista nettisivuilla, sukuviestissä ja sähköpostilla postituslistalla oleville suvun jäsenille.

Ennen niin maatalousvaltainen sukumme on levittäytynyt monille eri aloille eri osiin maailmaa. Toisaalta tietotekniikka on mahdollistanut tiedon välittämisen ja yhteydenpidon reaaliaikaisesti ja näin tehnyt maailmasta ”pienemmän”. Käytetään tätä hyväksi oppiaksemme toisistamme ja historiastamme!

Aku Mäkimattila
Nettivastaava

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

six + five =