Terveiset Bostonista Yhdysvalloista – tai tarkemmin ottaen Charles-joen toiselta rannalta, esikaupunki Cambridgestä. Olen viettänyt täällä vuoden vierailevana tohtoriopiskelijana MIT-yliopiston taloustieteen laitoksella. Täällä on huippuluokan puitteet tehdä tutkimusta, opiskella ja tutustua alan johtaviin tutkijoihin; laitoksella työskentelee esimerkiksi viisi taloustieteen nobelistia.
Kotikaupunkini Cambridge on hieno paikka elää, suorastaan lintukoto. Kaupungin yliopistojen MIT:n ja Harvardin opiskelijat muodostavat asukkaista suuren osan, mikä luo kaupunkiin omaleimaisen eläväisen tunnelman. Opiskelijat tulevat kaikista maailmankolkista, joten kansainvälisenä opiskelijana on helppoa asettua muiden kaltaistensa joukkoon. Ronald Reaganin vuoden 1988 toteamus on edelleen totta ainakin tässä monikulttuurisessa kaupungissa: “Voit muuttaa Ranskaan, mutta sinusta ei voi tulla ranskalaista. Voit muuttaa Saksaan, Turkkiin tai Japaniin, mutta sinusta ei voi tulla saksalaista, turkkilaista tai japanilaista. Mutta kuka tahansa, mistä tahansa maailman kolkasta, voi tulla Amerikkaan ja tulla amerikkalaiseksi.”
Bostonin seutu on läpi historian ollut yksi Euroopasta saapuvien siirtolaisten tyypillisistä kohteista. Vuoden 1620 marraskuussa 102 puritaania saapui Englannista Mayflower-laivalla seudulle ja perusti ”Uuden-Englannin” ensimmäisen pysyvän eurooppalaisen siirtokunnan. Suomesta siirtolaisia lähti Amerikkaan erityisesti 1900-luvun alkuvuosina, monet parempaa toimeentuloa etsimään. Mäkimattiloita ei minun tietojeni mukaan ollut tuolloin lähtijöiden joukossa – ehkä Alastarolla oli hyvä elää. Myöhemmin toki tämänkin suvun jäseniä on asettunut Atlantin länsipuolelle.
Kevätterveisin
Mikael Mäkimattila

Asun Cambridgessa yhdessä kuvan puutalon asunnoista
Jätä kommentti